Wie is er (legal) fitter: Badr Hari of Rico Verhoeven?

21 december is het zo ver. Het kickboksgevecht van de eeuw in een uitverkocht GelreDome. Dit is de langverwachte rematch tussen verdedigend wereldkampioen “The King of Kickboxing” Rico Verhoeven en “The golden boy” Badr Hari. Ze zien er alle twee best fit uit, maar hebben ze buiten de ring hun juridische zaakjes ook op orde? We hebben een legal fitheidstest gedaan bij Badr Hari en hij is allesbehalve Legal Fit. We hebben gecheckt wie eigenaar is van zijn  domeinnaam en merknaam en dat ziet er niet best uit. De domeinnaam badrhari.nl staat op naam van een ander en linkt deze door naar de instagram pagina die niet van Badr Hari is. Niet alleen loopt Badr Hari hierdoor traffic mis, maar ook advertentie inkomsten. Een ander risico is dat de domeinnaamhouder failliet gaat en dat de curator de domeinnaam verkoopt aan de hoogste bieder. Dat wil je niet.

Verder is de naam BADR HARI geregistreerd door zijn vroegere manager Yves Gijrath. Zijn vennootschap Gijrath Management Advies B.V. is al sinds 2012 de trotse eigenaar van een Benelux merkregistratie en twee Europese Unie merkregistraties. Dit houdt in dat Gijrath Management Advies BV exclusieve merkhouder is van de naam BADR HARI en dat Badr Hari niet zonder toestemming van Gijrath Management Advies BV bijvoorbeeld dieetsupplementen, kleding of schoenen op de markt mag brengen of trainingen mag geven onder zijn eigen naam. Badr Hari en Yves Gijrath hebben weliswaar in 2013 hun zakelijke banden verbroken, maar blijkbaar zijn de merkregistraties nooit overgedragen aan Badr zelf. Inmiddels is vennootschap Gijrath Management Advies B.V.  uitgeschreven bij de kamer van koophandel en dat doet de merkregistratie BADR HARI geen goed.

Het gebeurt in de praktijk wel vaker dat managers, agenten, trusted partners, op eigen naam een merk van hun pupil registeren. Zo is Chelsea Football Club Limited eigenaar van het woordmerk JOSE MOURINHO. Strikt genomen moeten de Spurs nu een licentievergoeding betalen aan Chelsea als zij shirts op de markt gaan brengen met de naam Mourinho erop. Mourinho staat hierin niet alleen. Zo is de ontwerper RODRIGO OTAZU geen eigenaar meer van zijn eigen merknaam en dat heeft tot diverse procedures geleid. De merkhouder is namelijk Otazu Licens Ltd gevestigd in Anguilla. Kortom je moet als sporter, ontwerper, artiest altijd er voor zorgen dat je de baas bent en blijft over je eigen merknaam.

Hoe dan ook, Rico is in ieder geval een stuk legal fitter dan zijn tegenstander. Zo heeft hij op zijn eigen vennootschap de naam RICO VERHOEVEN in de Benelux en Europese Unie geregistreerd. Het lijkt er op dat de domeinnaam ricoverhoeven.nl gegrabbed is door een derde partij. Daar is nog ruimte voor verbetering.

Als Rico de eerste ronde goed doorkomt dan verwacht ik dat hij op punten wint.

We gaan het meemaken!

Piet-Hein Boekel

Merkenrecht Advocaat