Verlengen

Een geregistreerd merk is in de Benelux en de Europese Unie 10 jaar geldig, vanaf de dag dat deze bij het merkenbureau is ingediend.

Hoe lang is een merkregistratie geldig?

Een geregistreerd merk is in de Benelux en de Europese Unie 10 jaar geldig, vanaf de dag dat deze bij het merkenbureau is ingediend. Als je na 10 jaar je merk niet hebt verlengd, begint er een korte periode waarin dit nog steeds mogelijk is. Dit noemt men de delai de grace termijn. Dit is een termijn van 6 maanden waarin een boete taks betaald kan worden om het merk alsnog te verlengen. Heb je je merk ook na deze periode niet verlengd? Dan komt het merk te vervallen, samen met de merkenrechtelijke bescherming.

Gelukkig is het in het geval van een merk mogelijk om de registratie onbeperkt te verlengen met telkens 10 jaar. Bij het verlengen kan je ook voor merkbewaking kiezen. Hier lees je de voordelen van merkbewaking.

Hoe lang is een domeinnaam geldig?

Een domeinnaam staat geregistreerd voor 1 jaar. Ook in het geval van een domeinnaam kan je de registratie onbeperkt verlengen, met telkens 1 jaar. ICANN, een non-profitorganisatie die de toewijzing van domeinnamen verzorgt, heeft spelregels in het leven geroepen om te voorkomen dat je na dat jaar direct je domeinnaam kwijt bent. Als je om welke reden dan ook je domeinnaam niet hebt verlengd, gaat de Redemption Grace Period (RGP) in. Dit is een periode van een X aantal dagen waarin je de domeinnaam gemakkelijk kunt opeisen, zonder extra kosten. De lengte van de RGP verschilt per extensie maar is meestal tussen de 30 en 90 dagen.

Heb je je domeinnaam niet verlengd binnen de RGP-termijn? Ook dan hoef je je nog niet direct zorgen te maken. Er gaat een nieuwe periode in waarin je nog tot inkeer kan komen, de Redemption Period. De duur van deze periode verschilt per registrar maar kan variëren van twee weken tot 30 dagen. In deze periode krijg je een laatste kans om de domeinnaam op te eisen, tegen een boetebedrag. Anderen kunnen tot en met deze periode jouw domeinnaam niet registreren. 5 dagen na verloop van de Redemption Period termijn is de registrar verplicht jouw domeinnaam vrij te geven.

Hoe lang is een modelregistratie geldig?

Met een modelregistratie bescherm jij het uiterlijk van jouw product. Een modelregistratie is 5 jaar geldig. Een model kan maximaal 25 jaar beschermd worden. Dat betekent dus dat je na de eerste 5 jaar nog vier keer kan verlengen voor de duur van 5 jaar.

We use cookies to give you the best experience. Read our cookie policy.