Onderzoeken

Er zijn wereldwijd meer dan 100.000.000 merken geregistreerd. Is jouw merk nog wel beschikbaar? Het kan zijn dat het merk dat jij wilt deponeren al is geregistreerd door iemand anders. Wij kunnen dat voor je onderzoeken.

GRATIS

0
  • Identiek merkonderzoek

VOLLEDIG

675 - 1.250
  • Identiek merkonderzoek
  • Overeenstemmend Merkonderzoek
  • Benelux - EU

UITGEBREID

Op aanvraag
  • Identiek merkonderzoek
  • Overeenstemmend Merkonderzoek
  • Domeinnamencheck
  • Handelsnamencheck
  • Social media check
  • Internationaal

Gratis onderzoek naar eerdere identieke merken

Allereerst kunnen we een gratis onderzoek verrichten in het Benelux-, Europese-, en Internationale Merkenregisters, naar eerdere (mogelijk conflicterende) identieke merkregistraties. Uit dit beperkte onderzoek komen alleen identieke merken naar voren en geen overeenstemmende mogelijk conflicterende eerdere merken. We checken dan ook meteen welke domeinnamen nog vrij zijn.

Vraag hier de gratis merkencheck aan;

Beschikbaarheidsonderzoek naar overeenstemmende merken

Daarna kunnen we een uitgebreid onderzoek verrichten in het Benelux-, Europese-, en Internationale Merkenregisters en nationale merkenregisters, naar eerdere (mogelijk conflicterende) merkregistraties, die overeenstemmen met woordmerk en waarvan die merken bescherming genieten in de EU of in landen van de EU. De kosten van een uitgebreid onderzoek in de Benelux bedragen EUR 675,- ex BTW en in de Europese Unie EUR 1.250,- ex BTW. Een dergelijk onderzoek is niet verplicht, maar wel verstandig om te doen, want niets is vervelender om na een succesvolle launch van je merk alsnog je merknaam te moeten veranderen.

Onderzoek de beschikbaarheid van je merk hier;

5 tips voor het kiezen van een goede merknaam

1. Verzin een tijdloze onderscheidende naam

Het begint allemaal met het verzinnen van een goede naam, die makkelijk is uit te spreken en die jouw onderneming onderscheid van de concurrentie. Consumenten worden dagelijks geconfronteerd met honderden merken, maar die namen blijven niet allemaal hangen. Verzin een tijdloze naam. Een merk als “fit4you” of “lxry” lis al snel gedateerd.

2. Kies je een beschrijvende naam of juist niet?

Wil je een descriptieve merknaam, die beschrijft wat je doet zoals Runnersworld, Homedepot, Booking.com of merkregistratie.com. Een beschrijvende merknaam heeft voor- en nadelen. Voordeel is dat de je niet hoeft uit te leggen wat je doet. Dat scheelt lekker wat marketing euro’s. Runnersworld geeft schoenadvies op maat en via Booking.com kun je reizen boeken. Nadelig is dat je beschrijvende namen niet kunt monopoliseren via de merkenwet en daardoor anderen niet kunt beletten deze aanduidingen te gebruiken. Je kunt de term “Apple” niet monopoliseren voor bijvoorbeeld appelsap, maar wel voor bijvoorbeeld computers, omdat “Apple” niet beschrijvend is voor computers, net zoals het bestaande woord “Uber” niet beschrijvend is voor taxi app.

3. Kies je een bestaand woord of juist niet?

Een bestaand woord kan vertrouwen en de juiste associatie opwekken bij de consument. Nadelig aan bestaande woorden is dat de interessante domeinnaam extensies als .com, .nl, .eu etc. al vaak zijn geregistreerd en dus niet meer beschikbaar zijn. De sterkste merken van de afgelopen jaren zijn vaak verzonnen niet bestaande en niet beschrijvende fantasienamen zoals Google.com, Tinder.com, Tik Tok.com en Twitter.com.

4. Lokaal of internationaal?

Een lokaal merk ontwikkelen is makkelijker dan een internationaal merk. Ontwikkel je een internationaal merk, dan valt de keuze vaak op Engels, omdat het merendeel van de bevolking Engels spreekt. Er zijn tal van voorbeelden van internationaal ongelukkig gekozen merknamen zoals Crack-Sticks (voor visfilet), Pee Cola, Dick Sticks voor soepstengels of Fiat Croma, terwijl Croma in Nederland een bakboter merk was…Het is van belang om je merk linguïstisch te laten checken of het niet op bezwaren stuit als je internationale ambities hebt.

5. Check de registers!
Last but not least check de handelsnaam- en merknaamregisters. Je notaris checkt bij de oprichting van je vennootschap vaak wel het handelsnamen register of er eerdere verwarrende handelsnamen zijn ingeschreven. Belangrijker nog is dat je ook het merkenregister checkt of er al eerdere overeenstemmende verwarringwekkende merken zijn geregistreerd voor overeenstemmende producten of dienstverlening. Niets is brakker dat je website live is, briefpapier en visitekaartjes zijn gedrukt en je krijgt een sommatiebrief van de eerdere merkhouder of je het gebruik van de naam wilt stoppen….
Als er al eerdere merknamen zijn geregistreerd, dan kun je proberen om een licentie te vragen aan de eerdere merkhouder of gewoon “back to the drawing board” om een andere merknaam te verzinnen.

We use cookies to give you the best experience. Read our cookie policy.