Intersnack kraakt een harde noot met het merkrecht op Tijgernootjes

Iedereen kent de lekkernij wel van een feestje of van een gezellig avondje op de bank: het Tijgernootje. Sinds 1993 produceert en verhandelt Frito-Lay, eigenaar van Duyvis, de welbekende pinda waarvan de buitenste laag twee verschillende kleuren heeft waardoor er een tijgerpatroon ontstaat. Onlangs boog de rechtbank Gelderland zich over een zaak waarin het uiterlijk en de naam van deze bekende nootjes centraal stonden.

Merkregistraties
Frito-Lay is houder van verschillende Benelux-merken voor dit product in (onder meer) klasse 29. Zo heeft Frito-Lay het woordmerk TIJGERNOOTJES geregistreerd, alsmede het uiterlijk van de Tijgernootjes door onderstaand beeldmerk. Daarnaast registreerde Frito-Lay een vormmerk van het Tijgernootje en de vormgeving van de verpakking (zie onderstaande afbeeldingen).

Girafnootjes
Intersnack produceert sinds 2015 een nootje dat op de markt is gebracht onder de naam ‘Girafnootjes’ . Dit nootje wordt op precies dezelfde wijze gemaakt als de Tijgernootjes, waardoor het nootje een zelfde soort tijgerpatroon heeft (zie onderstaande afbeeldingen). De Girafnootjes worden verkocht bij de Aldi in onderstaande verpakking.

Merkinbreuk
Frito-Lay stelt dat Intersnack merkinbreuk maakt omdat het uiterlijk van de Girafnootjes identiek is aan de Tijgernootjes uit de merkregistratie. Daarnaast lijkt de naam Girafnootjes te veel op Tijgernootjes wat leidt tot gevaar voor verwarring bij de consument, aldus Frito-Lay. Beide namen verwijzen namelijk naar ‘exotische wilde dieren met geelbruine huid met camouflagepatroon’. Ook is Frito-Lay van mening dat de verpakking waarin de Girafnootjes worden verkocht nodeloos verwarrend is door de gelijkenis met de Tijgernootjesverpakking.  Intersnack is het daarmee niet eens en beargumenteert dat de merken van Frito-Lay die betrekking hebben op het uiterlijk van de Tijgernootjes ongeldig en vervallen zijn. Intersnack stelt dat de merkregistraties van Frito-Lay onvoldoende duidelijk maken wat die merken beogen te beschermen.

De rechtbank gaat hier niet in mee en stelt Frito-Lay voor het grootste deel in het gelijk. De twee nootjes lijken te veel op elkaar en de rechtbank verbiedt Intersnack daarom per direct de productie en verkoop van de Girafnootjes in de winkels van de Aldi. De Girafnootjes moeten binnen tien werkdagen uit de schappen worden gehaald en mogen tussentijds ook niet meer worden verkocht.

De rechtbank gaat daarentegen niet mee in de argumentatie van Frito-Lay dat de naam en de verpakking van Girafnootjes te veel zou lijken op die van de Tijgernootjes. Dit kan volgens de rechtbank wel door de beugel. De naam en de verpakking van de nootjes mag Intersnack dus wel  blijven gebruiken, enkel de inhoud van de verpakking niet.

Klik hier voor de uitspraak.

Heb je voor je bedrijf een innovatief en commercieel aantrekkelijk product ontwikkeld en een mooie productnaam bedacht? Dan wil je uiteraard voorkomen dat een andere partij hiermee aan de haal gaat. Door registratie van de merknaam voorkom je dat anderen kunnen meeliften op jouw succes.  Om merkbescherming te genieten en misbruik te voorkomen, is het belangrijk dat je het merk registreert in een merkenregister.

Gratis merkencheck

Is jouw merk nog beschikbaar? Of is het al door iemand anders geregistreerd? Wij bieden jou een GRATIS merkencheck aan. Wil je hiervan gebruik maken of heb je andere vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact met mij op per e-mail koppejan@legalmatters.com of telefonisch 088 – 6288 388. Wij helpen jou graag bij het onderzoeken, registreren, bewaken en handhaven van jouw merk.