FAQ

Wat is verschil tussen handelsnaam en merknaam?
Een merk is de naam waaronder je jouw producten en/of diensten verkoopt. De handelsnaam is de naam van je onderneming. Een merk moet onderscheidend vermogen bezitten, een handelsnaam niet. Met een merk kan je dus een naam claimen en monopoliseren. De bescherming van jouw handelsnaam is beperkt tot het gebied waarbinnen de naam bekend is (dit kan lokaal, regionaal of landelijk zijn) en de branche waarin de onderneming actief is. Merkrechten verkrijg je alleen door inschrijving bij het merkenregister. Handelsnaam bescherming verkrijg je door het gebruik van de naam, niet door inschrijving bij de KvK.

Het verschil tussen een handelsnaam en merknaam zorgt er vaak voor dat je met een oudere handelsnaam niet op kunt treden tegen een jonger merk, de bescherming van een merk is immers omvattender. Wij raden ondernemingen daarom vaak aan om voor hun producten/diensten een merknaam te registreren.


Wat wordt bedoeld met classificatie?
Als wij een merk deponeren, moeten wij aangeven voor welke waren en/of diensten het zal worden gebruikt. Om administratieve redenen worden alle producten en diensten onderverdeeld in 45 verschillende categorie├źn (klassen). Voor een volledig overzicht van de klassen, klik hier. De bescherming van jouw merk geldt in beginsel voor de klassen waarvoor je je merk hebt geregistreerd. Om de bescherming te genieten moet je je merk gebruiken voor de producten en diensten die je kiest.

Na een merkdepot kan je geen klassen meer toevoegen. Denk dus goed na over wat je de komende jaren gaat doen met je merk, zodat je niet voor onnodige kosten komt te staan.


Hoe lang is merk geldig?
Een merkregistratie is bijna overal ter wereld 10 jaar geldig, zo ook in de Benelux en de EU. Na 10 jaar kan je merk een onbepaald aantal keer verlengd worden met de duur van 10 jaar. Tot 6 maanden na verloop van je merk, kan je je merk nog verlengen.


Hoe kan ik mijn idee registreren?
Een idee kan je registreren bij ideeregister.nl. Het is hierbij van belang dat je je idee zo uitgebreid en gedetailleerd mogelijk omschrijft. Benoem wat jouw idee/werk uniek maakt. Probeer het niet te laten bij een idee, maar werk het uit tot een concept. Gebruik eventueel afbeeldingen om je werk duidelijker te maken. Wij kunnen jouw idee voor je registreren, dan weet je zeker dat het goed gebeurt. Klik hier als je je idee wilt laten registreren.

We use cookies to give you the best experience. Read our cookie policy.