Vijf (legal) checks voor het kiezen van de juiste merk voor jouw bedrijf

Bij het opzetten van een bedrijf komt veel kijken. Gelukkig weerhoudt dat mensen niet om er toch een op te starten. Zo is het aantal bedrijven in Nederland in 2021 ondanks de COVID-19 crisis zelfs gegroeid. Wat jouw bedrijf echt op de kaart zet is natuurlijk de merknaam. Met een sterk merk word je herkend en onderscheid je je van concurrenten. Maar hoe kies je nou een goed onderscheidend merk?

1. Be creative!

Creativiteit is altijd goed. Hoe onderscheidender jouw merk is, des te makkelijker je als bedrijf herkend wordt. Jouw naam blijft dan meer hangen bij de consument. Hoe meer eigen input erin zit, des te origineler jouw merk is. Een merk gebaseerd op een niet-bestaand woord, denk aan Google, Twitter, of Tik Tok, heeft dan ook meer kans om succesvol geregistreerd te kunnen worden als merk, dan merken die een bestaand woord bevatten en daardoor net iets minder origineel zijn. De merkenregisters zitten hier al vol mee.

2. Niet beschrijvend en niet misleidend

Een merk moet onderscheidend zijn, maar het belangrijkste is nog wel dat het niet puur de waren en/of diensten mag beschrijven waar je je als bedrijf mee bezig houdt. Hét bekendste voorbeeld is natuurlijk het merk Apple. Indien Steve, Steve en Ronald de appel business in waren gegaan, was dit merk namelijk te beschrijvend geweest voor de waren en diensten (te weten: appels). Beschrijvende termen kun je niet monopoliseren, want aanbieders moeten aan kunnen duiden wat voor product of dienst zij aanbieden aan het publiek. Denk daarom goed na of jouw merk niet de door jou aangeboden producten of diensten beschrijft. 

Let er ook op dat jouw merk niet misleidend mag zijn. Merken die tot misleiding van het publiek leiden, door de aard, de hoedanigheid of de plaats van herkomst van de waren en diensten, worden niet ingeschreven als merk. Indien je in jouw merk bijvoorbeeld een verwijzing maakt naar een bepaalde regio en het door jou aangeboden product komt daar niet vandaan, dan wordt dit als misleidend gezien.

3. Tijdloos is key

Hoe ziet jouw bedrijf er over vijf jaar uit? Het kan zijn dat je al een heel plan hebt liggen met allerlei doelstellingen die je binnen vijf jaar hoopt te behalen. Past jouw merk daar dan nog wel bij? Zeker als je voor een merk kiest waar een beeldelement in zit verwerkt of als je met kleur werkt moet je goed nadenken of dit over een aantal jaren nog steeds bij jouw bedrijf past. De merkregistratie kan namelijk niet tussentijds worden aangepast. Je kunt dus niet bijvoorbeeld eerst het woordmerk “METAVERSE” deponeren en deze dan inperken naar alleen “META”. Bij een verandering in jouw merk is dan een geheel nieuwe merkregistratie vereist, wat extra kosten met zich meebrengt en dat is zonde als je dit voorafgaand aan de registratie had kunnen voorzien.

4. Doe onderzoek

Voordat je een merk definitief hebt gekozen en kan gebruiken is het belangrijk dat je onderzoek hebt gedaan in de merken- en handelsnaamregisters. Waarom raden wij een beschikbaarheidsonderzoek aan? Als jij een merk wilt gebruiken dat al is geregistreerd door een andere merkhouder of erg veel overeenstemt met een merk dat al is geregistreerd door een andere merkhouder voordezelfde waren en/of diensten, dan kun je daarop aangesproken worden door de merkhouder van het oudere identieke of overeenstemmende merk. In het slechtste geval mag je het merk dan niet meer gebruiken. Daarnaast is het schadelijk voor je eigen herkenbaarheid. 

Onderzoek naar het door jou voorgenomen merk is daarom erg belangrijk en kan hoofdpijn en aanvullende kosten achteraf voorkomen. Een beschikbaarheidsonderzoek houdt veel meer in dan een snel onderzoek via Google. Het is zeker een eerste graadmeter, maar probeer verder te zoeken dan dit. Wordt jouw merk in dezelfde regio gebruikt? Lijkt jouw merk op een eerder geregistreerd merk van een ander? Dit zijn vragen die helpen, maar lastig zijn om zelf uit te pluizen. LegalMatters.com kan jou daarbij helpen. Een kort onderzoek naar identieke merknamen, welke een eerste indicatie geeft naar de slagingskans van jouw merk, is bij ons helemaal gratis. Wil je een uitgebreider beeld van de slagingskansen? Met een uitgebreid beschikbaarheidsonderzoek weet je binnen 1 à 2 werkdagen of jouw merk beschikbaar is en worden alle bijbehorende risico’s in kaart gebracht. 

5. Laat je merk deponeren

Indien je jouw merk gekozen hebt, raden wij aan je merk ook vast te leggen. Zodra het wordt geaccepteerd door de merkinstantie wordt jouw merk beschermd voor de waren en diensten waarvoor het wordt gedeponeerd. Zo kan jij optreden tegen derden die inbreuk maken op jouw merkrechten en weet de consument waar jouw product en/of dienst vandaan komt. Een merkregistratie is dus zeker aan te raden en wij helpen je daar graag bij.

Julène de Vries
LegalMatters.com