Registreer tijdig de nieuwe versie van jouw logo

Zodra een merk geregistreerd is, biedt de registratie in feite een eeuwig durende monopolie op het gebruik van dat merk. Uiteraard zijn er wel enkele voorwaarden. Zo dienen er bijvoorbeeld om de tien jaar instandhoudingstaksen te worden betaald. 

Daarnaast moet er, na een bepaalde periode na registratie, sprake zijn van gebruik van het merk. Als het geregistreerde merk niet wordt gebruikt, is het alleenrecht daarop onterecht en kan het merk uit het register worden geschrapt. Hierbij is van het van belang dat het merk wordt gebruikt zoals deze is ingeschreven. Nu is dat voor een woordmerk niet zo moeilijk. Zo is de naam van de bekende groen/gele landbouwfabrikant al sinds 1876 JOHN DEERE en wordt dit merk nog steeds zo gebruikt.

Voor logo’s is dat echter anders. Zij gaan met hun tijd mee. Logo’s, oftewel (woord-/)beeldmerken, zijn vaak onderhevig aan veranderingen. Ze worden geüpdatet, gemoderniseerd of gerestyled. Een mooi voorbeeld hiervan is het logo van diezelfde JOHN DEERE.

Dit logo is sinds 1876 zodanig veranderd dat er verschillende keren nieuwe versies vastgelegd moesten worden om de bescherming op het merk te kunnen garanderen.

Een ander mooi voorbeeld is het logo van Volkswagen. Ondanks dat het logo nog steeds hoofdzakelijk bestaat uit de karakteristieke combinatie van een V en een W,is het door de jaren heen vaak gemoderniseerd. 

De nieuwe versies heeft Volkswagen telkens als merk geregistreerd. Heel verstandig!                      

Ben je benieuwd of jouw geregistreerde logo nog wel bescherming biedt voor de versie die je nu gebruikt? Of heb je andere vragen op het gebied van intellectueel eigendom? Neem dan gerust contact met mij op per e-mail otigem@legalmatters.com of telefonisch via 088-6288388. Ik help je graag verder!