Internetfraude: foutje van 2,86 miljoen euro

Uit politiecijfers blijkt dat traditionele criminaliteit daalt. Dit geldt niet voor internetcriminaliteit. De politie maakte onlangs bekend dat dit vorig jaar met 64% is toegenomen. Het is blijkbaar voor criminelen enorm aantrekkelijk om op afstand grote schade aan te richten. Wij behandelen in deze blog een recent voorbeeld, en vertellen jou welke stappen je kunt nemen om dit risico bij jou uit te sluiten. Dennis Bosselaar, growth hacker, stelt je op de hoogte.

Foutje van 2,86 miljoen euro
Na maanden onderhandelen waren het Rijksmuseum Twenthe en een Londense kunsthandelaar het eens over de prijs van 2,86 miljoen euro voor de aankoop van een kunstwerk van schilder John Constable. Als bevestiging ontving het Rijksmuseum Twenthe een email en aan de hand daarvan werd het bedrag overgemaakt. Aangezien de onderhandeling vooral per email werd gevoerd, leek er niets aan de hand. Echter, de kunsthandelaar kreeg het bedrag nooit overgemaakt. Het Rijksmuseum Twenthe bleek te zijn opgelicht door een cybercrimineel. 

Domeinnaam
Hoe konden de criminelen gebruikmaken van een e-mailadres dat toebehoorde aan de Londense kunsthandelaar? Criminelen registreren vaak sterk gelijke domeinnamen, waardoor het lijkt alsof de afzender juist was. Je leest er dan snel overheen en gaat er vaak gewoon vanuit dat dit het juiste e-mailadres is. Een recent voorbeeld hiervan is: washinqtonpost.com in plaats van washingtonpost.com.

Zeg nou zelf: hoe vaak controleer jij tot in de puntjes of een e-mailadres klopt? Mensen kijken eerder naar een e-mailhandtekening dan een e-mailadres. En een e-mailhandtekening is zó gekopieerd. In het geval van het Rijksmuseum Twenthe bleek het om een gespoofte email te gaan: de identiteit van de afzender werd gekopieerd waardoor het bericht afkomstig leek van de kunsthandelaar.

Tip
Controleer voortaan altijd het e-mailadres van de afzender, en staar je niet blind op een gelijk lijkend e-mailadres of op een gekopieerde e-mailhandtekening.

Ben je nieuwsgierig geworden naar welke sterk gelijk lijkende domeinnamen er zijn geregistreerd op basis van één van jouw domeinnamen? Wil je een gratis onderzoek naar laten uitvoeren door ons? Of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel over het laten beheren van je domeinnamen of over andere juridische zaken? Neem dan contact met mij op per e-mail bosselaar@legalmatters.com of telefonisch 088 – 6288 388.