Het gebruik van merken in de Metaverse

Afgelopen week heeft Mark Zuckerberg bekend gemaakt dat zijn moederbedrijf Facebook een naamsverandering ondergaat. Met de nieuwe bedrijfsnaam “Meta” wil Mark koers uitzetten naar ‘het nieuwe internet’, zoals hij dat zelf noemt.

Het nieuwe internet zal gevormd worden door verschillende virtuele werelden waar mensen online samen komen. Veelal is dit op het gebied van vermaak, maar steeds vaker met een realistische ondertoon. Zo duiken er hedendaags spellen (games) op, zoals Roblox. waar het mogelijk is om het dagelijkse leven na te bootsen in een online wereld en waar jij jouw eigen online alter ego kunt maken.

Draag jij in het dagelijks leven graag Nike’s en wil je graag rondrijden in een splinternieuwe Audi? Het is allemaal mogelijk in de Metaverse. Roblox wordt over het algemeen gespeeld door kinderen van 7 tot 12 jaar, oftewel “de nieuwe generatie”. Maar de Metaverse is er voor iedereen. En het aanbod zal groeien. 

Gebeurtenissen tijdens covid-19 hebben voor een flinke opmars gezorgd als het gaat om het online samen zijn. Meetings via Zoom, Google Meets of Microsoft teams zijn dagelijkse kost geworden. Het is allang al niet meer vreemd om elkaar enkel en alleen te zien op het scherm.

Maar wat gaat er gebeuren met het gebruik van merken in de Metaverse? Wie zorgt ervoor dat de nieuwe Nike’s straks beschikbaar zijn voor jouw online alter ego? Op dit moment worden dergelijke producten ontwikkeld door de spelers zelf. Het gebruik van logo’s en merknamen gaat dus veelal zonder overleg met de desbetreffende merkhouder. Sterker nog de merkhouders hebben er hoogstwaarschijnlijk helemaal geen weet van, waardoor de kans klein is dat tegen het gebruik van merken waar geen toestemming voor is verleend wordt opgetreden. Hoe kan ervoor worden gezorgd dat merkhouders hier wel weet van hebben?

Roblox heeft op dit moment 164 Miljoen actieve gebruikers, wat betekent dat veel gebruikers in aanraking zullen komen met een etalage aan producten die momenteel zijn gecreëerd. Enig onderzoek leert dat er momenteel nog geen merken zijn ingeschreven in de Benelux voor het gebruik in de virtuele wereld. Wat op zichzelf niet geheel onlogisch is nu niet duidelijk is in welke klassen dergelijke waren- en diensten ingediend moeten worden. Is het bijvoorbeeld voldoende om merkregistratie voor ‘kleding’ in klasse 25 te hebben of dient hiervoor een aanvullende merkregistratie ingediend te worden voor ‘virtuele kleding’? Je zou bijvoorbeeld de klassen omschrijving voor klassen 9 (Virtual reality models), 42 (Development of virtual reality software) of 41 (Virtual reality arcade services) kunnen uitbreiden. Maar of dat voldoende is, is nog maar de vraag. Wellicht wordt in de toekomst de Nice-classificatie bestaande uit 45 klassen wel met een paar klassen uitgebreid. Duidelijk mag zijn dat hier goed naar gekeken moet worden.

De komende tijd zullen wij moeten leren hoe het nieuwe internet eruit gaat zien. Dat dit consequenties heeft voor ons allemaal is een feit. LegalMatters.com zal zich daarom blijven verdiepen in deze ontwikkeling naar het nieuwe internet, zodat wij in jullie een vroeg stadium kunnen informeren over de stand van zaken. Zo zorgen we er samen voor dat jullie intellectuele eigendomsrechten ook in de Metaverse goed beschermd zijn!

Mark Wiggelaar
CTO LegalMatters.com
wiggelaar@legalmatters.com